نرم کننده مو به عنوان یکی از محصولات حیاتی موی سر شناخته می شود و استفاده از آن به اغلب افراد توصیه می شود. نرم کننده های موی سر یا به ترکیبات شامپو اضافه می شوند و یا به صورت جداگانه پس از استحمام و شسشتوی موی سر مورد استفاده قرار می گیرند. تجربه نشان می دهد که استفاده از نرم کننده به صورت جداگانه تاثیر به مراتب بهتری برروی سلامت موی سر دارد. اما سوال مهم! آیا استفاده از نرم کننده مو موجب آسیب دیدگی می شود؟ در ادامه این مطلب قصد داریم به بایدها و نبایدهای استفاده از نرم کننده مو بپردازیم؛ با مجله کیمیابیوتی همراه باشید.
تفاوت شامپو و نرم کننده مو
تفاوت اصلی شامپو و نرم کننده موی سر، کارایی و کاربرد آن هاست. شامپو با استفاده از مواد شوینده و ترکیبات شیمیایی که دارد، سلول های مرده سطح پوست سر و آلودگی مو را از بین می برد. در مقابل، استفاده از نرم کننده مو هیچ ارتباطی با پاکیزگی موی سر ندارد. هدف استفاده از نرم کننده، افزایش رطوبت موی سر و حفظ نرمی و لطافت آن است.
توجه داشته باشید که درحال حاضر شامپوهای زیادی به بازار عرضه می شوند که قابلیت نرم کنندگی دارند. در اغلب موارد استفاده از این شامپوها تاثیر زیادی برروی سلامت موی سر ندارند. در نتیجه بهتر است شامپو و نرم کننده به صورت مجزا و متناسب با پوست و موی افراد انتخاب شود.
نحوه استفاده از نرم کننده مو
استفاده از نرم کننده موی سر نیازمند رعایت اصول و قوائد خاصی است. بکار گیری نامناسب و غیر اصولی از آن موجب می شود تاثیر واقعی آن برروی موی سر مشخص نشود و موی سر با برخی مشکلات مواجه شود. استفاده از نرم کننده موی سر باید پس از شستشوی مو و در انتهای فرایند استحمام انجام شود. پس از شستن موی سر، کافی است مقدار مشخصی از نرم کننده را داخل دست بریزید و به آرامی برروی بدنه مو ماساژ دهید.
توجه داشته باشید که نرم کننده مو نباید به صورت مستقیم به ریشه مو و کف سر مالیده شود. زیرا، در بلند مدت موجب چربی موی سر می شود و افراد باید با فاصله زمانی بسیار کم مجددا موی خود را شستشو دهند. نکته حائز اهمیت دیگر در نحوه استفاده از نرم کننده مو، توجه به دستور مصرف آن است. دستور مصرف نرم کننده ها ممکن است کمی با یکدیگر متفاوت باشند، در نتیجه بهتر است این دستور قبل از استفاده مطالعه شود.
چرا باید از نرم کننده استفاده کنیم؟
یکی از سوالات رایج مخاطبان این است که چرا باید از نرم کننده مو استفاده کنیم؟ در حقیقت استفاده از نرم کننده مو برای همه افراد الزامی نیست. این محصول اغلب برای موهای آسیب دیده و افرادی که دارای موی خشک هستند تجویز می شود. از سوی دیگر، ممکن است به علت استفاده زیاد از سشوار و برس های غیر استاندارد، مو دچار شکنندگی و خشکی شده باشد.
در این شرایط استفاده از نرم کننده موجب می شود تا رطوبت و مواد مغذی مورد نیاز موی سر مجددا تامین شوند. توجه داشته باشید که استفاده غیر اصولی و سرخود از نرم کننده می تواند تاثیرات منفی نیز برای شما داشته باشد. یکی از شایع ترین معایب استفاده نادرست از نرم کننده، چربی پوست سر است.
انواع نرم کننده ها
به طور کلی، نرم کننده های موی سر به سه دسته تقسیم می شوند. به کمک این دسته بندی کلی، افراد می توانند نرم کننده مناسب با نیازهای خود را به راحتی انتخاب کنند. در ادامه به انواع نرم کننده مو می پردازیم:
نرم کننده های قدرتمند
نرم کننده قوی یا DEEP CONDITIONER یکی از انواع نرم کننده های موی سر محسوب می شود که جهت ترمیم و سلامت موهای به شدت آسیب دیده مورد استفاده قرار می گیرد. این نوع نرم کننده ها دارای مواد مغذی و روغن های غلیظ هستند و تاثیرات به مراتب بیشتری برروی موی سر می گذارند. توجه داشته باشید که نرم کننده های قوی باید متناسب با جنس موی سر انتخاب شوند و هنگام مصرف به دستورالعمل آن ها توجه ویژه داشت.
نرم کننده معمولی (RINSE-OUT CONDITIONER)
استفاده از نرم کننده های معمولی اغلب معایب چشم گیری ندارند و بسیاری از افراد از آن ها استفاده می کنند. این دسته از نرم کننده ها جهت جلوگیری از آسیب های ناشی از مواد شیمیایی موجود در شامپو، سشوار و اتوکشی موی سر استفاده می شوند. در نتیجه، مقدار آبرسانی و روغن های موجود در آن ها به غلظت نرم کننده های قوی نمی باشد. توجه داشته باشید که این نوع از نرم کننده ها به اشکال مختلف در بازار موجود هستند و باید متناسب با نوع موی سر خریداری شوند.
نرم کننده بدون نیاز به آبکشی (LEAVE-IN CONDITIONER)
همانطور که از عنوان پیداست، این دسته از نرم کننده ها نیازی به آبکشی ندارند. نرم کننده های LEAVE-IN CONDITIONER اغلب به صورت اسپری و یا کرم به بازار عرضه می شوند. توجه داشته باشید که این نوع نرم کننده باید زمانی که موی سر مرطوب است استفاده شود. یعنی، درست زمانی که از حمام خارج می شوید. استفاده از آن هیچ تفاوتی با دیگر نرم کننده ها ندارد و باید تنها روی بدنه مو مالیده و یا اسپری شود. این موضوع از چربی موی سر جلوگیری می کند.
چه عواملی موجب آسیب دیدگی موی سر می شوند؟
همانطور که بالاتر اشاره کردیم، استفاده از نرم کننده مو به تمام افراد توصیه نمی شود. این محصول اغلب جهت افزایش رطوبت و تزریق مواد مغذی به موهای شکننده مورد استفاده قرار می گیرد. زیاد شستن مو، شانه زدن و برس کردن مداوم مو، استفاده زیاد از خشک کننده های مو هم چون سشوار، رنگ کردن مو با رنگ های دائمی و عوامل محیطی از قبیل خورشید، باد و آب استخر از جمله عواملی هستند که باعث آسیب رساندن به موهایتان می شوند.
توجه داشته باشید تمامی این عوامل باعث آسیب به کوتیکول مو و سطح بیرونی مو می شوند. نرم کننده ها برای جلوگیری از صدمه به لایه خارجی مو طراحی شده اند و تقریبا عملکرد همه نرم کننده ها یکسان و مشابه می باشد. (منبع)